Example

Ακυβέρνητες Πολιτείες

Written by
Rate this item
(1 Vote)

Ένα μικρό και εναλλακτικό βιβλιοπωλείο-καφέ, οι Ακυβέρνητες Πολιτείες, βρίσκεται στην καρδιά της Θεσσαλονίκης στη Σβώλου για να δώσει μια νέα πνοή και διαφορετική οπτική στον λογοτεχνικό χώρο. Το συγκεκριμένο βιβλιοπωλείο δεν είναι όπως όλα τα υπόλοιπα. Είναι ένας συνδυασμός βιβλίων και καφέ για να μπορεί ο αναγνώστης να διαβάσει με την ηρεμία του και να πιει τον καφέ του. Πρωτοξεκίνησε τη λειτουργία του τον Οκτώβριο του 2013 και αποτελεί έναν αυτοδιαχειριζόμενο μαγαζί. Οι κάτοχοι του δρουν συλλογικά και αποτελεί ένα συνεταιριστικό εγχείρημα με πέντε μέλη.

Αρχικά η ιδέα αυτού του εγχειρήματος είναι έμπνευση από τις Εκδόσεις «Των Συναδέλφων» στην Αθήνα που το 2009 ξεκίνησαν τη δράση βιβλιοπωλείου και καφέ για την προώθηση μιας άλλης σχέσης με το βιβλίο. Έτσι και στην Θεσσαλονίκη υπήρξε αντίστοιχη δράση με τις Ακυβέρνητες Πολιτείες. Τα πέντε μέλη γνωρίστηκαν από το Σύλλογο Βιβλίου-Χάρτου, ένα συνδικαλιστικό σωματείο για τον χώρο του βιβλίου, και είχαν εργαστεί ή ασχοληθεί με τα βιβλία. Έτσι και γνωρίζονται μεταξύ τους και ξεκίνησαν αυτόν τον χώρο. Το βιβλιοπωλείο-καφέ είναι μια κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση που λειτουργεί συλλογικά και στόχος είναι ο βιοπορισμός και όχι ο πλουτισμός. Προσπαθεί να  προωθήσει το κοινωνικό κίνημα μιας διαφορετικής αντίληψης για τα βιβλία.

Συγκεκριμένα η αντίληψη των Ακυβέρνητων Πολιτειών δεν έχει καμία σχέση με αυτό που προσπαθούν οι μηχανές εμπορευματοποίησης του βιβλίου. Τα περισσότερα προωθούν και πουλούν τα πιο εμπορικά και επιτυχημένα βιβλία που είναι ευρέως γνωστά στο μεγαλύτερο μέρος του αναγνωστικού κοινού. Οι Ακυβέρνητες Πολιτείες έχουν στα ράφια τους μια ευρεία γκάμα βιβλίων που θεωρούνται «καταχωνιασμένα», «κρυμμένα» και όχι τόσο γνωστά βιβλία, αλλά με μεγάλη σπουδαιότητα, καθώς οξύνουν την κριτική σκέψη, οδηγούν στην αυτομόρφωση, ανοίγουν πολλές «πόρτες» γνώσης. Βέβαια υπάρχουν και βιβλία που είναι εμπορικά, αλλά είναι επιλεκτικά και έχουν εγκεκριμένη ποιότητα, δημιουργούν εποικοδομητικό διάλογο και μιλούν για την κοινωνία και τα προβλήματα της όπως την ανεργία, το φασισμό, τον ρατσισμό.

Το όνομα Ακυβέρνητες Πολιτείες προέρχεται από την τριλογία του Στρατή Τσίρκα με αντίστοιχη ονομασία. Οι τόμοι είναι η Λέσχη, η Αριάδνη, η Νυχτερίδα. Και τα τρία αναφέρονται στα ιστορικά και πολιτικά γεγονότα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Μιλάει για τρεις κατεστραμμένες πόλεις μέσα στον πόλεμο. Συγκεκριμένα το 1944 λαμβάνει χώρα το κίνημα υπέρ του ΕΑΜ στις χώρες της Μ.Ανατολής και την αποκατάσταση της Αντίστασης. Ο όρος Ακυβέρνητες μιλάει για ένα χάος, μια καταστροφή και ανυπαρξία της εξουσίας. Ο Τσίρκας παρουσιάσει με έναν καταθλιπτικό τόνο και απαισιόδοξη ματιά τα γεγονότα που οι πολιτείες δεν βρίσκουν διέξοδο. Στην περίπτωση του βιβλιοπωλείου ο τίτλος λειτουργεί με αντιστροφή και την μετάβαση από τον μοντερνισμό στον μεταμοντερνισμό, όπου υπήρξε ρήξη αυτών των κινημάτων. Αυτή η αντιστροφή θέλει να δείξει την αισιοδοξία και την προσπάθεια αλλαγής της κοινωνίας.

Στο εναλλακτικό βιβλιοπωλείο-καφέ η λειτουργία όπως αναφέρθηκε και παραπάνω είναι αυτοδιαχειριζόμενη με ισότιμα τα πέντε μέλη. Δεν υπάρχουν αφεντικά και υπάλληλοι. Όλοι είναι ίσοι και έχουν τα ίδια δικαιώματα. Σέβονται ο ένας τον άλλον και δεν λειτουργούν όπως οι συνηθισμένες επιχειρήσεις. Όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται με πλειοψηφία και δημοκρατικό τρόπο. Ακόμα και οι διαφωνίες και οι αντιπαραθέσεις λειτουργούν εποικοδομητικά και σε λογικά πλαίσια. Ουσιαστικά προωθείται η πολυφωνία και εκφράζονται και οι δυο αντίθετες πλευρές δρώντας παραγωγικά με ένα καλό αποτέλεσμα. Έτσι αυτό τους βελτιώνει και προβάλει την δημιουργικότητα όλων των μελών. Ακόμα και οι διαφορές τους τους ενώνουν με συλλογικότητα και αμοιβαιότητα σε ποιοτική δράση.

Εκτός από την λειτουργία του βιβλιοπωλείου υπάρχουν και οι διάφορες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται όπως βιβλιοπαρουσιάσεις και συμμετοχή σε Φεστιβάλ. Συγκεκριμένα πρόσφατα συμμετείχαν στο Φεστιβάλ βιβλίου με την παρουσία πάγκου βιβλίων και την βιβλιοπαρουσίαση του βιβλίου «Η πρώτη σπορά» του Νίκου Πελεκούδα μιλώντας για πρώιμα σοσιαλιστικά και αναρχικά κινήματα στην Ελλάδα του 19ου αιώνα, δικής τους έκδοσης λειτουργώντας και ως εκδοτικός οίκος. Ακόμη έλαβαν συμμετοχή στο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ με πάγκο βιβλίων και βιβλιοπαρουσίασης του βιβλίου «Φυλακή-Κυβερνολογική» του Μισέλ Φουκώ. Το συγκεκριμένο χωρίζεται σε δυο μέρη σε μια συνέντευξη και μια ομιλία. Μιλούν για την φυλακή της κοινωνίας και η ομιλία είναι από τον ίδιο τον Φουκώ το 1978 σε Πανεπιστήμιο που δίδασκε. Ως εκδοτικός οίκος έχουν εκδώσει κάποια βιβλία από τα οποία είναι: Adorno Theodor W.- Από την ταξική πάλη στον πόλεμο των συμμοριών, Foucault Michel-Φυλακή. Κυβερνολογική, Nomik-Της επιστροφής της διαδοχής, Γκλαρνέτατζης Γιάννης-Στιγμές Σαλονίκης θερινές, Σενδουκάς Φώτης-Έκλειψη υποκειμένου. Επιπλέον εκτός από βιβλία υπάρχουν και έντυπα, εφημερίδες, περιοδικά. Βέβαια υπάρχουν και άλλοι αυτοδιαχειζόμενοι χώροι στη Θεσσαλονίκη που έχουν συνεργαστεί οι Ακυβέρνητες Πολιτείες με την παραχώρηση των χώρων τους για βιβλιοπαρουσιάσεις και εκδηλώσεις. Η διαφορά τους είναι ότι αυτοί οι κοινωνικοί χώροι λειτουργούν εθελοντικά, ενώ το βιβλιοπωλείο έχει βιοποριστικό χαρακτήρα.

Πάντως αποτελεί μια καλή πρόταση για όποιον αγαπάει τα βιβλία και ταυτόχρονα την αίσθηση του καφέ. Οι βιβλιοφάγοι το βρίσκουν ιδανικό και οι ονειροπόλοι χάνονται στην μαγεία των βιβλίων. Παράλληλα υπάρχει ελευθερία στη γνώση και κριτική σκέψη σε ένα οικείο και φιλικό περιβάλλον.

Login Form