Example

Tuesday, 11 July 2017 06:01

Ζero en conducta theatro: "Αllegro ma non troppo" ( = αν η αγάπη είναι τυφλή, γιατί μας κοιτάζει;)

Written by
Rate this item
(1 Vote)

Την Τρίτη 4 και την Τετάρτη 5 Ιουλίου στα πλαίσια του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Δάσους Θεσσαλονίκης και κάτω από την οργάνωση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος Θεσσαλονίκης (ΚΘΒΕ), το Θέατρο Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών υποδέχθηκε το Ισπανικό θεατρικό ντουέτο Ζero en conducta theatro, για να γευτούμε και να μας κάνει να αισθανθούμε με έναν ιδιαίτερο τρόπο μέσα από την παράσταση «Αllegro ma non troppo»  όλες τις διαφορετικές  πτυχές του έρωτα και τις αγάπης. Με μία πρόχειρη μετάφραση του ονόματος μας παραπέμπει στην εξής ερμηνεία, ότι μέσα απο το ελάχιστο μπορεί να παραχθεί μία θεατρική έκφραση, ενώ ο τίτλος της παράστασης γεννά μία παρατήρηση και ένα ερώτημα, ότι ενώ η αγάπη είναι τυφλή γιατί μας κοιτάζει; Να προσθέσουμε  ότι το καλλιτεχνικό του έργο αναδείχθηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου στα Σόφια και περιόδευσε στην Ευρώπη. Εκτός από το έργο τους  «Αllegro ma non troppo»,  έχουν και άλλα εξίσου επιτυχημένα καλλιτεχνικά δημιουργήματα όπως το «La dernière dance de Brigitte».

                                                                                         

 

Στο Δελτίο Τύπου του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος αναφέρεται: 

«Μερικές φορές ο Έρωτας είναι τυφλός… και άλλες φορές είναι οι εραστές που γίνονται αόρατοι. Η ιστορία ενός χαδιού, οι περιπέτειες μια λάμπας διαβάσματος που γράφει στον έρωτά της φωτισμένη από το ίδιο της το φως, η ζωή ενός μυστηριώδους όντος που δεν το βλέπουμε αλλά το νιώθουμε… Όλα αυτά τα κομμάτια συνθέτουν ένα ψηφιδωτό όπου, από τον πολύ χορό, εμπλέκεται κι ένα ζευγάρι».

Σε αυτή την οπτική παράσταση, μαριονέτες, αντικείμενα και πραγματικό θέατρο χρησιμοποιούνται για να μας μιλήσουν γι’ αυτό το τρελό ον, που διάγει τον βίο του στα τυφλά, κλωτσά χωρίς να ξέρει ούτε ποιον ούτε γιατί, και παρ’ όλα αυτά αξίζει έναν φόρο τιμής: την αγάπη.

 

ΤΙ ΕΙΣΠΡΑΞΑΜΕ ΚΑΙ ΤΙ ΑΙΣΘΑΝΘΗΚΑΜΕ ΟΣΟΙ ΤΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΜΕ?

Παρατηρείται μια δεξιοτεχνική ευχέρεια στο πρωταγωνιστικό ντουέτο, καθώς συνδυάζει ένα ευρύ καλλιτεχνικό φάσμα. Δηλαδή συνθέτει πολλούς διαφορετικούς καλλιτεχνικούς τομείς, όπως τον χορό, την παντομίμα, τον ήχο και τα εφέ του, το σωματικό θέατρο και το κουκλοθέατρο, για να  παραχθεί  το ανάλογο συναίσθημα που επιθυμούν να περάσουν στο θεατή. Στόχος τους είναι μέσα από συνεχή ανακάλυψη  και προβληματισμό να αναπτυχθεί στο κοινό το ανάλογο "feeling". Παράλληλα η παραγωγή του συναισθήματος είναι ποικιλόμορφη και πηγάζει από τον συνδυασμό αντικρουόμενων συναισθημάτων, όπως η χαρά και η λύπη, η τόλμη και ο φόβος, το χιούμορ και η συγκίνηση. Δηλαδή παρατηρούνται συναισθηματικά δίπολα που μπορεί να παραχθούν μέσα από την αγάπη και τον έρωτα. Επιπρόσθετα περνάει βαθυστόχαστα μηνύματα, τα οποία οξύνουν την φαντασία και την σκέψη του κοινού, ενώ δεν προβάλει κάτι προφανές, στοχοποιημένο και μαζικό.  Αντίθετα έχει πολλαπλά κρυφά μηνύματα, όπου μέσα από τον αναστοχασμό  βρίσκει πολλά διαφορετικά νοήματα, τα οποία διαφέρουν από θεατή σε θεατή.

 

Εν Κατακλείδι μέσα από δύο ανθρώπους, τις σωματικές τους κινήσεις, και δύο σώματα που άλλοτε λειτουργούν σαν μονάδα και άλλοτε σαν δύο διαφορετικά, που άλλοτε χαίρεται και άλλοτε φοβάται, καταφέραμε να θυμηθούμε και να ξυπνήσουμε όλες τις συμπεριφορές του έρωτα και της αγάπης, όμορφες και άσχημες, καλές και κακές.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Εκείνη: Julieta Gascón

Εκείνος: José Antonio Puchades (Putxa)

Αρχική ιδέα, δραματουργία, σκηνοθεσία: Julieta Gascón and Putxa

Βοηθός σκηνοθετών: Remo di Filippo

Δημιουργία χαρακτήρων: Zero en Conducta and Cecilia Plaza

Σκηνικά: Zero en Conducta

Τεχνικός: David Maqueda

Cultural Promoter: Bernabé Rubio - Rotativa Performing Arts 

ΠΗΓΕΣ

Login Form