Sunday, 26 November 2017 13:02

Stand Up Comedy ?

Written by Stavroula Tsoulogiannis

Το Stand Up Comedy με μεγάλη μου χαρά έχει αρχίσει και εξελίσσεται και στην Ελλάδα. Προσωπικά ξεκίνησα τα τελευταία δύο χρόνια να πηγαίνω σε παραστάσεις, και θα συνεχίσω να πηγαίνω. Σε περίπτωση που δεν ξέρεις τι είναι το Stand Up Comedy αγαπητέ/η αναγνώστη/-τρία είμαι σίγουρη, αφότου τελειώσεις με την ανάγνωση του άρθρου δεν θα σου περάσουν απαρατήρητες οι αφίσες που διαφημίζουν τέτοιου είδους παραστάσεις. Ο κύριος στόχος μου όμως, είναι μέσα από αυτό το άρθρο να σε πείσω να δώσεις μια ευκαιρία στους stand-up comedians.

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Το Stand Up Comedy είναι ένα είδος κωμωδίας, που πραγματοποιείται live  μπροστά σε κοινό, με βασικό σκοπό του κωμικού να κάνει το κοινό του να γελάσει και να περάσει καλά. Συνήθως λαμβάνουν χώρο σε comedy clubs, bars και θέατρα. Πάνω στην σκηνή δεν υπάρχει τίποτα άλλο πέρα από τον ίδιο τον κωμικό και μια καρέκλα. Ξεκίνησε πριν από 50 χρόνια περίπου στις ΗΠΑ και στην Αγγλία. Στην χώρα μας ήρθε στα ‘90s στο comedy club «Νύχτες Κωμωδίας» στο κέντρο της Αθήνας. Από εκεί ξεκίνησαν αρκετά γνωστά ονόματα του χώρου, τα οποία συνεχίζουν μέχρι σήμερα, όπως ο Δημήτρης Δημόπουλος, ο Γιώργος Χατζηπαύλου και ο Σίλας Σεραφείμ. Πλέον στην Αθήνα ως comedy club λειτουργεί το “Gazi Comedy Club” και αντίστοιχα στην Θεσσαλονίκη το «Μαιευτήριο». Σε άλλες περιοχές της Ελλάδας υπάρχουν μικρά θέατρα που φιλοξενούν τις παραστάσεις των κωμικών.

Μπορεί σε κάποιους να φαίνεται εύκολο, να ανέβει κανείς σε κάποια σκηνή και να αρχίσει να λέει αστεία, αλλά το Stand Up Comedy είναι ένας θεσμός που για να γίνει κανείς μέλος του, οφείλει να τηρεί συγκεκριμένους κανόνες. Ο κωμικός συνήθως διηγείται στο κοινό του σύντομες χιουμοριστικές ιστορίες ή σύντομα αστεία. Επίσης μπορεί να εκφέρει την προσωπική του άποψη για ένα γεγονός. Αυτά αποτελούν τον μονόλογο του, ή αλλιώς ρουτίνα του. Σκοπός της ρουτίνας του, όπως σας προείπα είναι να κάνει το κοινό του να γελάσει. Τα κείμενα πρέπει να γράφονται από τον ίδιο, δεν επιτρέπεται να παίρνει τα αστεία άλλων κωμικών και να μην χρησιμοποιεί κοινότυπα ανέκδοτα. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί πως δεν είναι απαραίτητη η άμεση επικοινωνία του με το κοινό, κάτι το οποίο πιστεύει ο περισσότερος κόσμος. Από προσωπική μου εμπειρία μπορώ να σας πω, πως σε μικρούς χώρους είναι πολύ ευκολότερη η άμεση επικοινωνία του κωμικού με το κοινό του, δημιουργώντας ένα άνετο και φιλικό κλίμα, που εγώ προσωπικά προτιμώ. Βέβαια όσο ευχάριστο μπορεί να αποτελέσει κάτι τέτοιο για το κοινό, άλλο τόσο δύσκολο είναι για τον κωμικό. Ο λόγος ; Ξεφεύγει από την προγραμματισμένη ρουτίνα του και πρέπει να αυτοσχεδιάσει πάνω στις απαντήσεις που θα πάρει από το κοινό. Ακόμα τόσο εύκολο σου φαίνεται ; Το καλύτερο δεν στο είπα, εξαιτίας της χαλαρής φάσης, ενδεχομένως κάποιος θεατής να αρχίσει να παρεμβαίνει χωρίς να του το ζητήσει ο κωμικός.  Σε περίπτωση που γίνει ενοχλητικός, ο κωμικός μπορεί να του απαντήσει όπως θέλει αδιαφορώντας για το αν το πρόσωπο θα προσβληθεί ή όχι με σκοπό να τον κάνει να σταματήσει. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ο κωμικός έχει το δικαίωμα να διώξει τον συγκεκριμένο θεατή από την παράσταση.

Κατά την διάρκεια μιας παράστασης σε ένα stand up cub παίρνουν μέρος 2 ή περισσότεροι κωμικοί παρουσιάζοντας την ρουτίνα τους από 5 έως 30 λεπτά. Τις περισσότερες βραδιές ο host της βραδιάς είναι ένας έμπειρος κωμικός ο οποίος ανάμεσα στα acts των υπολοίπων παρουσιάζει και το δικό του υλικό, και ταυτόχρονα παρουσιάζει τους άλλους κωμικούς στο κοινό. Είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος του host, καθώς πάνω σ’ αυτόν στηρίζεται η ροή του προγράμματος και συνεπώς η επιτυχία της παράστασης.

Καλά μέχρι εδώ, αλλά δεν σας έχω απαντήσει στο πιο σημαντικό ερώτημα… Πως γίνεται κανείς stand-up comedian ; Οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος παίρνει μέρος σε μια βραδιά Open Mic, εκεί μπορεί να δηλώσει συμμετοχή όποιος θέλει, και μπορεί να παρουσιάσει ότι έχει προετοιμάσει σε 5 λεπτά μπροστά σε κοινό. Είναι η ιδανική ευκαιρία για να αποκτήσει κανείς επαφή με το κοινό και εμπειρία. Τι περιμένεις λοιπόν ; Πήγαινε στην επόμενη stand-up παράσταση της πόλης σου, ή αν είσαι από τους τολμηρούς πάρε συμμετοχή σε μια βραδιά Open Mic !