Saturday, 22 July 2017 21:30

Όχι, ο πελάτης δεν έχει πάντα δίκαιο

Written by Andri Flourentzou
Rate this item
(3 votes)

Το ρητό ‘’ο πελάτης έχει πάντα δίκαιο’’ είναι ένα ρητό που μετρά πολλά χρόνια στην πλάτη του. Έλα όμως που στον 21ο αιώνα κάποιοι το κάνουν κατάχρηση και το θεωρούν εξουσία τους. Ο υπάλληλος είναι για να εξυπηρετεί τον πελάτη και όχι για να τον υπηρετεί. Κάθε μέρα φορώντας το ωραίο του χαμόγελο και οπλισμένος με υπομονή και καλή διάθεση είναι εκεί έτοιμος και πάντα πρόθυμος να σου δώσει όποια πληροφορία θέλεις, να σε σερβίρει και να προσπαθήσει να μείνεις εσύ όσο πιο ευχαριστημένος γίνεται από τις υπηρεσίες του.

Η αντοχή του και η υπομονή του όμως έχουν όρια. Ο εργαζόμενος είναι πρώτα άνθρωπος και μετά υπάλληλος. Έχει δυο χέρια και δυο πόδια και με αυτά προσπαθεί να εξυπηρετήσει όσο πιο ικανοποιητικά και γρήγορα τον πελάτη και να περάσει στον επόμενο που του φωνάζει επιτακτικά και με υφάκι ‘’ μισή ώρα περιμένω, δεν θα με εξυπηρετήσετε??’’ και μεταξύ μας ούτε 5 λεπτά δεν πέρασαν. Τι να πρωτοκάνει ο άνθρωπος πια??

Αν εσύ δεν έχεις κατανόηση και προσπαθείς με κάθε τρόπο να του εξαντλήσεις κάθε ψίχουλο καλής διάθεσης που του απέμεινε, δεν φταίει αυτός που δεν θα σου συμπεριφερθεί με τόση ευγένεια όση θα ήθελες για να νιώσεις πρίγκιπας ή πριγκίπισσα που κάποιος σε υπηρετεί.

Και αν καμιά φορά δεν σου χαμογελάσει ή είναι λιγάκι κατσουφιασμένος, μην τον παρεξηγήσεις, ποιος ξέρει πόση ώρα στέκεται εκεί και δουλεύει πριν πας εσύ. Ποιος ξέρει τι πελάτες είχε να αντιμετωπίσει πριν από εσένα. Ξυπνά κάθε μέρα, αναγκασμένος να πάει στην δουλειά και να αφήσει πίσω τα προβλήματα και ότι άλλο τον βασανίζει απλά και μόνο γιατί πρέπει με κάποιο τρόπο να βγάλει το ψωμί του. Πιθανόν εκείνη τη στιγμή να μην μπορούσε να προσπεράσει το πρόβλημα του και να χαμογελάσει, μην το πάρεις προσωπικά.

Και κάτι ακόμα, είναι εργαζόμενος σε αυτό το μέρος, δεν του ανήκει η επιχείρηση. Αν σου λέει δεν γίνεται να κάνω καλύτερη τιμή, σημαίνει δεν γίνεται, όχι γιατί είναι κακός και τα θέλει όλα για τον εαυτό του αλλά γιατί μάλλον υπάρχουν κάποιοι κανονισμοί. Και γενικά αν σου λέει όχι σε κάτι, ή δεν επιτρέπεται ή δεν μπορώ, δέξου το, δεν είναι στο δικό του χέρι.

Και όσο αφορά το καλοκαίρι, διπλός σεβασμός στον εργαζόμενο, ο οποίος πιθανότατα να δουλεύει μέσα στην ζέστη ενώ εσύ κάνεις τις βουτιές σου στην παραλία και δροσίζεσαι. Επίσης, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο εργαζόμενος να έχει την ίδια ηλικία με εσένα. Αυτός δεν βγαίνει κάθε βράδυ όπως εσύ και δεν βλέπει κάθε μέρα τους φίλους του όπως εσύ.

Η απάντηση του απαιτητικού και ιδιότροπου πελάτη είναι πολλές φορές ‘’Είναι υποχρεωμένος να φέρει εις περας τις απαιτήσεις μου γιατί αυτό πληρώνεται να κάνει’’. Όχι, δεν πάει έτσι. Είναι υποχρεωμένος να ανέχεται το κάθε σου καπρίτσιο απλά και μόνο επειδή στο τέλος του μήνα θα πληρωθεί? Στο κάτω κάτω πόσο πληρώνεται νομίζεις? Και έτσι για να δώσω απάντηση και σε αυτό το ερώτημα αγαπητέ αναγνώστη, πολύ λιγότερα από όσα προσφέρει. Η τελευταία του ελπίδα εναπόκειται στο δικό σου φιλοδώρημα, αλλά εσύ και δέκα λεπτά ρέστα να έχεις θα τα πάρεις λες και είναι θυσαυρός.

Λένε ότι αν δεν δουλέψεις και εσύ όπως ο απέναντί σου δεν θα καταλάβεις και δεν θα σεβαστείς τον εργαζόμενο. Θα προσθέσω ακόμα ένα όχι στο κείμενό μου και θα πω ότι ο σεβασμός προς τον εργαζόμενο είναι θέμα παιδείας. Η παιδεία είναι αυτή που καθορίζει την ανθρώπινη συμπεριφορά στο μέγιστο βαθμό. Δεν είσαι το αφεντικό και μην προσπαθείς να αποκτήσεις τον ρόλο αυτό μέσω της ιδιότητας σου ως πελάτης. Για αυτό σαν φεύγεις πες και ένα ευχαριστώ στον άνθρωπο που σε εξυπηρέτησε χωρίς γκρίνιες και παράπονα. Σεβάσου τον εργαζόμενο και γενικότερα σεβάσου γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει αύριο η ζωή.

 

Media