Saturday, 29 July 2017 22:58

"Το Vintage/ Ρετρό Στυλ και η επιρροή του στην Μουσική"

Written by Tzwrtzina Tsiasiwti
Rate this item
(1 Vote)

Από τις τέχνες μέχρι την διακόσμηση και τον ρουχισμό,  τον τελευταίο καιρό έχει εξέχουσα θέση το Στυλ και το ύφος του Vintage-Retro. Παλιά έπιπλα, αντικείμενα και ρούχα με το φλοράρ ύφος να κυριαρχεί, ξεθάβονται από τις αποθήκες  και τα μπαούλα, είτε  για να διακοσμηθούν οι προσωπικοί χώροι ή για να αποκτήσουν ξανά χώρο στην ντουλάπα, είτε για να πάρουν μία θέση σε κάποια έκθεση όπου θα έχει και το κατάλληλο αντίτιμο. Η έννοια του «vintage»  περιέχει και συνδυάζει μια πληθωρική γκάμα από στυλ. Επίσης ακόμη ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα «Vintage» Στυλ είναι και οι εναλλακτικοί χώροι ψυχαγωγίας - Cafe που φιλοξενούν τις παραπάνω αναφορές. Σε ένα  «Vintage» Στυλ εμπεριέχονται τρεις σημαντικοί παράγοντες : η Νοσταλγία -η Παλαιότητα- το Στυλ Εμφάνισης, που στόχο έχουν στην μαζική προσέλκυση του κοινού.  
                                  

Στις «οπτικές τέχνες» (όπως η ζωγραφική, η φωτογραφία και ο κινηματογράφος), θα παρατηρήσουμε στα έργα τέχνης να απεικονίζονται στοιχεία που προκαλούν  νοσταλγία  για μία εποχή, χρησιμοποιώντας στοιχεία παλαιότητας. Για παράδειγμα μουντά και κιτρινισμένα χαρακτηριστικά, όπου με διάφορα τεχνικά εφέ  τονίζονται περισσότερο, για να δώσουν έμφαση στο στοιχείο παλαιότητας , με στόχο να κεντρίσει το αίσθημα της νοσταλγίας. Επίσης σημαντικό κομμάτι έχει και η χρήση διάφορων μνημείων ή διαφόρων χαρακτηριστικών πόλεων ή χωρών, που τονίζουν τους παραπάνω παράγοντες με στόχο να ξυπνήσουν μνήμες στο  κοινό τους και  να του κεντρίσουν το ενδιαφέρων.  Επιπλέον παράλληλα με τους τρεiς παραπάνω παράγοντες, συνδυάζει νεωτεριστικά στοιχεία, διαχωρίζοντας  το έτσι από τον όρο παλαιομοδίτικο.

             

                                 

 

Οι τρεις παραπάνω  παράγοντες η Νοσταλγία, η Παλαιότητα και το Στυλ Εμφάνισης, που στόχο έχουν στην μαζική προσέλκυση του κοινού, εφαρμόζονται και στην μουσική, τόσο στην θεματολόγια των στοίχων, όσο και στο μουσικολογικό κομμάτι (οργανολόγιο, αρμονία, μελωδία, ρυθμός.).  Παρατηρούμε  να υπάρχει μία παρουσίαση στοιχείων του παρελθόντος με νεωτεριστικά στοιχεία να κυριαρχούν. Παρατηρούμε δηλαδή, μια εναλλακτική εκδοχή του πρωτότυπου έργου.   Χαρακτηριστικά μουσικά ιδιώματα,  που φιλοξένησαν  το Vintage  ύφος σε διεθνές επίπεδο είναι η «Jazz» και  το « The -mind blowing- Blues». Σε ελληνικό επίπεδο κυρίαρχες θεματολογίες, που  εξελίχθηκαν μέσα από την εμφάνιση του Vintage Στυλ είναι το ρεμπέτικο και το  ελαφρό λαϊκό τραγούδι . Ρεμπέτικα κομμάτια με κυρίαρχες μορφές  τον Β. Τσιτσάνη και τον Μ. Χιώτη  και  με τις φωνές της Ρ. Εσκενάζυ, Σ. Μπέλλου και την Μ. Λίντα.  Επίσης  στο ελαφρό λαϊκό τραγούδι έχουμε κομμάτια του Μ. Σουγιούλ, Κ. Γιαννίδη, Γ. Σπάρτακου και με φωνές, όπως την Κ. Μένδρη, την Σ. Βέμπο, την Δ. Στρατηγοπούλου). Χαρακτηριστικά κομμάτια πολυδιαμορφωμένα κάτω από το πρίσμα του Vintage – Retro στοιχείου  είναι η « Μισιρλού», «Ακρογιαλιές Δειλινά», ο «Πασατέμπος», «Ας Ερχόσουν για λίγο» , «Πόσο Λυπάμαι». Επιπλέον  το συγκεκριμένο στυλ στεγαζόταν  και στις  Μπουάτ με κυρίαρχο ήχο Αττίκ και το Νέο Κύμα να πρεσβεύει.  Σημερινά συγκροτήματα, τα οποία υιοθετούν το Vintage –Retro Στυλ είναι: "Gadjo Dilo", Imam Baildi, Penny and the Swingin Cats κ.α, εισάγοντας  μουσικά στοιχεία της gypsy jazz, ως προς την εισαγωγή, τόσο ρυθμικών στοιχείων, όσο και οργανολογίου.

Το Μουσικό  Σχήμα Διακρότημα, το γνωρίσαμε πέρυσι στα πλαίσια του 8ου Art Festival «Πολιτιστική Παρεμβολή και εντάσσεται στο παραπάνω Στυλ. Η συγκεκριμένη Μουσική Ομάδα δημιουργήθηκε το 2012 στην Πρέβεζα. Ο ήχος τους  βρίσκεται στα όρια του gypsy swing  και γενικά στο στυλ που υπήρχε στην Ευρώπη την εποχή του μεσοπολέμου, εμπλουτισμένος με σύγχρονα στοιχεία. Το ρεπερτόριό τους περιλαμβάνει πρωτότυπες  διασκευές παλιών Ελληνικών ρετρό κομματιών του Μ. Σουγιούλ, Κ. Γιαννίδη, Γ. Σπάρτακου, ξένων κομματιών, καθώς επίσης και διασκευές λαϊκών και ρεμπέτικων. Θα λέγαμε ότι αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα του Vintage/Retro Στυλ. Έχουν κάνει εμφανίσεις στην Πρέβεζα, Ιωάννινα, Αγρίνιο, Λευκάδα, γενικά στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου, στο jazz festival of Preveza, στο 8ο Art Festival «Πολιτιστική Παρεμβολή»,  έχουν συμμετάσχει σε ραδιοφωνικές εκπομπές και τον περασμένο Απρίλιο τους απολαύσαμε στην εκπομπή της ΕΡΤ3 24 ΩΡΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ .                              

Τα μέλη του συγκροτήματος είναι:

 Κατερίνα Ζώη, τραγούδι.

Σοφία Κυριάκη ,τραγούδι και ακορντεόν.

Εκτορας Μερκούρης, τρομπόνι.

Νίκος Λιόντος, βιολί.

Απόστολος  Παπουτσάκης, κιθάρα, ενορχήστρωση

 

Ευχαριστούμε τον κ. Αποστόλη Παπουτσάκη για της πληροφορίες!!

ΠΗΓΕΣ