Monday, 31 July 2017 14:42

Stara Ciglana, το εργοστάσιο-λίκνο της εναλλακτικής κουλτούρας

Written by Nikoleta Apostolidou

  Στην γειτονιά Višnjička Banja της περιοχής Palilula στο βόρειο Βελιγράδι, κοντά στην ανατολική όχθη του Δούναβη, βρίσκεται ένα ασυνήθιστο εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο τούβλων που έχει αφεθεί στα χέρια των καλλιτεχνών και των φίλων της τέχνης για να μετατραπεί σε χώρο καλλιτεχνικής δημιουργίας κι έκθεσης.  Αυτή η βιομηχανική έκταση είναι γνωστή ως Stara Ciglana που σημαίνει «παλιά βιομηχανία τούβλων» και συνιστά το σημείο διοργάνωσης του Devet festival.

                                                                                                                                                             

  Όταν εισέρχεσαι στην αλάνα του παλιού εργοστασίου περιβάλλεσαι από ατελείωτα ιδιοφυή γκράφιτι και πρωτόγνωρα κατασκευάσματα που χρησιμοποίησαν σαν υλικό μέταλλα κι άλλα απομεινάρια, επιδεικνύοντας τη δύναμη της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης βιομηχανικών αντικειμένων για την δημιουργία τέχνης. Κατά την υπόλοιπη μη φεστιβαλική περίοδο, παιδιά παίζουν στην παιδική χαρά, σκέιτερς φιγουράρουν στις ράμπες, παρέες κάνουν βόλτες και απολαμβάνουν τη θέα του ηλιοβασιλέματος στο Δούναβη που εκτείνεται πέρα από το λόφο της Stara Ciglana. Επιπλέον, το ενδιαφέρον του ιδιαίτερου αυτού χώρου εμπλουτίζει το συμβατό με το υπόλοιπο περιβάλλον μπαρ-ρέστοραν-κλαμπ Ciglana Klub Ljubitelja Teske Industrije που προσφέρει ζωντανή μουσική, καθώς και μια έκθεση γλυπτών, έργα του ιδιοκτήτη και των φίλων του.  

                                       

  Το Devet, το οποίο στυλιζάρεται ως Dev9t, ήρθε στη ζωή σε εκείνη την εγκαταλελειμμένη βιομηχανία το 2015,  από τότε πραγματοποιείται κάθε χρόνο τον Ιούνιο και διαρκεί σχεδόν για μια εβδομάδα. Devet σημαίνει εννιά και συνεπάγεται τις εννιά μορφές τέχνης οι οποίες τιμώνται στο φεστιβάλ: μουσική, κινηματογράφος, ζωγραφική, γλυπτική, χορός, λογοτεχνία, αρχιτεκτονική, φωτογραφία, και κόμικς. Το Devet υποστηρίζει την κουλτούρα ως φυσικό καταφύγιο των ανθρώπων, γι’ αυτό δίνει σε όλους ανεξαιρέτως τη δυνατότητα να συμβάλουν στην καλλιτεχνική δημιουργία με όποιον τρόπο θέλουν.

                                                          

  Άδειες εγκαταστάσεις λειτουργούν σαν κλαμπ κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, ενώ αντί για σκηνές υπάρχουν κατασκευές που θυμίζουν φαβέλες, όπου ο καθένας είναι ελεύθερος να επιδείξει τα καλλιτεχνικά του έργα. Ακροβάτες, ταχυδακτυλουργοί, χορευτές και ζογκλέρ είναι διάσπαρτοι στο χώρο, εντυπωσιάζοντας τους επισκέπτες με τις δεξιότητές τους. Στο πλαίσιο αυτό, το φεστιβάλ λειτουργεί και σαν ένα σύνολο από γκαλερί κι εργαστήρια όπου λαμβάνουν χώρα διάφοροι διαγωνισμοί μέσω των οποίων όποιος το επιθυμεί καλείται να δώσει υλική υπόσταση στη φαντασία του. Η διασκέδαση φτάνει στο απόγειο της με τη βοήθεια του μουσικού προγράμματος, το οποίο κάθε μέρα περιλαμβάνει διαφορετικούς καλλιτέχνες που εκπροσωπούν ποικίλα είδη μουσικής, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι Σέρβοι.

    Το Devet είναι μια όαση για τους καλλιτέχνες του Βελιγραδίου κι όχι μόνο. Η εναλλακτική του ατμόσφαιρα έχει προσελκύσει επισκέπτες από όλα τα Βαλκάνια και το καθιστά ως ένα ξεχωριστό ετήσιο γεγονός που πραγματοποιείται σε εκείνη την ιδιαίτερη καλλιτεχνική αποικία. Εκεί οι λάτρεις της κουλτούρας ενώνονται παρακινημένοι από το σλόγκαν του φεστιβάλ «Stvaraj dalje», δηλαδή «συνέχισε να δημιουργείς».