Monday, 31 July 2017 17:11

Θα τρομάξεις με τις πολεμικές στρατηγικές του τρίτου επεισοδίου

Written by Giorgos Papadopoulos

Είναι η πρώτη χρονιά που το Game of Thrones ''τρέχει'' τόσο πολύ με τα επεισόδια του, κάτι που είναι και λογικό αν αναλογιστεί κανείς ότι φέτος θα δούμε μόλις εφτά επεισόδια και πρόκειται και για την προτελευταία σεζόν της δημοφιλούς σεζόν. Όπως είπαμε και την περασμένη εβδομάδα η συνέχεια θα ήταν επική και η σειρά δεν μας απογοήτευσε. Αντίθετα είχε πολλές ανατροπές κι από εκεί που οι φαν περίμεναν την απάντηση της Dany στην επίθεση της Cersei, πάλι νικήτρια του επεισοδίου αναδείχθηκε η δεύτερη με εντυπωσιακές, μάλιστα, στρατηγικές κινήσεις. Τα πολλά λόγια όμως είναι φτώχεια, οπότε ας δούμε αναλυτικότερα τι συνέβη στο τρίτο επεισόδιο της σειράς.

Ασφαλώς μετά την περασμένη Δευτέρα αυτό που περιμέναμε όλοι με ανυπομονησία ήταν η συνάντηση του Jon με την Dany. Οι παραγωγοί δεν μας άφησαν με ιδιαίτερη αγωνία είναι η αλήθεια αφού στην πρώτη κιόλας σκηνή του επεισοδίου η αποστολή από τον Βορρά φτάνει στο Dragonstone ώστε να πραγματοποιηθεί η συνάντηση των δύο αγαπημένων πρωταγωνιστών της σειράς. Αρχικά είχαμε μία πολύ ωραία σκηνή με την επανένωση του Jon με τον Tyrion αλλά στην συνέχεια η μεγάλη συνάντηση δεν ήταν ακριβώς αυτό που περιμέναμε. Η Dany αγνοούσε τις προτροπές του Βασιλιά του Βορρά να παρατήσει τον πόλεμο και να ενώσουν τις δυνάμεις τους ενάντια στους White Walkers, πιστεύοντας μάλιστα ότι ο Snow ψεύδεται. Η επιμονή και των δύο ηρώων προφανώς δεν απέδωσε καρπούς και στην αρχή τουλάχιστον φάνηκε πως δεν θα μπορέσουν να συμφωνήσουν. Στην δεύτερη συνάντησή τους ωστόσο, και ύστερα από τις προτροπές του Tyrion, η Khaleesi συμφωνεί να βοηθήσει τον Jon, ελπίζοντας προφανώς να την βοηθήσει κι αυτός με την σειρά του όταν χρειαστεί. Το πιο σημαντικό μας το άφησαν φυσικά για το τέλος αφού μόλις έφυγε ο Jon, η Dany έστρεψε το βλέμμα της προς την πλάτη του και τον κοίταξε με έναν τρόπο που προμηνύει ότι θα πρέπει να περιμένουμε πολλά στο μέλλον από αυτό το δίδυμο.

 

Στο King's Landing ο κόσμος της πόλης υποδέχεται ως θριαμβευτή τον Euron Greyjoy ύστερα από αυτά που κατάφερε στο περασμένο επεισόδιο. Η Cersei, ωστόσο, αν και χαίρεται υπερβολικά με την παράδοση της Ellaria και της κόρης της στα χέρια της, συμφωνεί να ενδώσει στην πρόταση που της είχε κάνει ο Euron περιμένοντας να τελειώσει πρώτα ο πόλεμος και να βγουν θριαμβευτές. Προς το παρόν τα θέματα με τα οποία ασχολείται η Βασίλισσα είναι να κάνει τα ''δώρα'' της να υποφέρουν, δηλητηριάζοντας την Tyene Sand και υποβάλλοντας την σε αργό θάνατο αναγκάζοντας την μητέρα της να την παρακολουθεί καθώς αργοπεθαίνει. Έπειτα η Cersei διαπραγματεύεται με τον απεσταλμένο της Iron Bank για τα χρέη του οίκου της και προσπαθεί να τον πείσει ότι όχι μόνο θα τον ξεπληρώσει αλλά και πως είναι ασφαλέστερο να για την ίδια την Τράπεζα να ταχθεί υπέρ της ίδιας παρά των Targaryen. Βλέπουμε για ένα ακόμα επεισόδιο τον κύκλο των συμμάχων της Cersei να μεγαλώνει, ακόμα κι αν ο τελευταίος κρίκος δεν διαθέτει στρατεύματα αλλά πόρους για τον πολυδάπανο πόλεμο που έρχεται.

Αυτό που δεν μας έδειξαν να κάνει η Cersei αλλά το άφησε να εννοηθεί ο αδερφός της Jaime, ήταν να καταστρώνει το σχέδιο για το πως να προκαλέσει ένα ακόμα πλήγμα στον στρατό της αντιπάλου της. Αφού, λοιπόν, οι Άσπιλοι επιτίθενται και καταλαμβάνουν το Casterly Rock, σε μία πολύ ωραία σκηνή με τον Tyrion να αφηγείται το σχέδιο του και τον Grey Worm να σκοτώνει όποιον βρει μπροστά του, οι στρατιώτες της Khaleesi μυρίζονται παγίδα αφού βρίσκονται ελάχιστοι στρατιώτες των Lannister μέσα στο κάστρο. Μόλις ο Grey Worm κοιτάει προς την θάλασσα βλέπει τον στόλο των Greyjoy να έχει κατατροπώσει τον δικό τους, ενώ όπως μαθαίνουμε στην επόμενη σκηνή ο Jaime κατευθύνεται με τους στρατιώτες του και με τον Randyll Tarly προς τον Highgarden. Οι Lannister θυσιάζοντας το κάστρο τους καταφέρνουν να νικήσουν άλλον έναν ισχυρό σύμμαχο της Dany, αυτήν την φορά την Olenna Tyrell. Όπως της αποκαλύπτει, μάλιστα, ο Jaime πριν της δώσει να καταπιεί το δηλητήριο, το σχέδιο της Cersei θα αναγκάσει τους Άσπιλους να περπατήσουν πλέον μέσα από τα Επτά Βασίλεια και θα οδηγηθούν σε σίγουρο θάνατο. 

Η Dany χάνει πολύτιμο έδαφος στα πρώτα κιόλας επεισόδια και μάλιστα σε ελάχιστο διάστημα μετά την άφιξή της στο Westeros. Έχοντας χάσει σχεδόν όλους της τους συμμάχους είναι πλέον πολύ πιθανό να στραφεί στον Jon για βοήθεια έχοντάς τον, βέβαια, σε πολύ μεγαλύτερη ανάγκη από πριν, ενώ είναι σχεδόν σίγουρο πως θα πάρει τους δράκους της για να δείξει στο αντίπαλο δέος ότι δεν έχει τελειώσει ακόμα τίποτα. Στο πλευρό της είναι πολύ πιθανό να βρεθεί κι ο άνθρωπος που την αγαπάει περισσότερο από όλους. Ο Jorah Mormont τελικά κατάφερε να γιατρευτεί μέσα από τις προσπάθειες του Sam, και έφυγε από την Ακρόπολη για να βρει την Dany. Πριν φύγει, βέβαια, ευχήθηκε μαζί με τον Sam να τους οδηγήσουν ξανά μαζί οι δρόμοι τους, κάτι που αν γίνει θα αποτελέσει και έναν σημαντικό παράγοντα στην διαφαινόμενη συμμαχία Jon-Dany.

Τέλος, στο Winterfell βλέπουμε την Sansa να προσπαθεί να οχυρώσει το κάστρο ενάντια στον χειμώνα που έρχεται, επιδεικνύοντας όπως εύστοχα παρατηρεί ο Littlefinger πολύ καλές στρατηγικές ικανότητες. Μετά την επανένωση της Sansa με τον Jon στην προηγούμενη σεζόν, σε αυτό το επεισόδιο έχουμε και την επανένωση της ίδιας με τον μικρότερο αδερφό της Bran. Μάλιστα προσπαθεί να του πει ότι πλέον αυτός είναι ο νόμιμος διάδοχος του Winterfell αφού αποτελεί τον μοναδικό εν ζωή αληθινό γιο του Ned. Ο Bran φυσικά αρνείται αυτό το αξίωμα αναγνωρίζοντας πως είναι οThree-eyed-raven, ενώ ζήτησε να δει τον Jon γιατί πρέπει να του πει κάτι. Ελπίζουμε, λοιπόν, στην συνάντηση του Jon με τον Bran να του αποκαλύψει ο τελευταίος την πραγματική καταγωγή του Snow και να δούμε τις αντιδράσεις που θα ακολουθήσουν. Με την πορεία που χάραξε και η Arya προς το Winterfell και μετά την άφιξη του Bran η επανένωση των Stark μετά την πρώτη σεζόν φαντάζει πιο πιθανή από ποτέ.

Ένα ακόμα εξαιρετικό επεισόδιο από την σειρά που συνεχίζει να μας προσφέρει ανατροπές και θέαμα, αλλά θα μπορούσε να έχει προσέξει λίγο περισσότερο τους διαλόγους μεταξύ Jon και Khaleesi ώστε να μας αναγκάσει να δώσουμε ακόμα μεγαλύτερη προσοχή στο συγκεκριμένο δίδυμο.