Monday, 07 August 2017 11:56

Το HBO μας παρέδωσε ένα από τα καλύτερα επεισόδια

Written by Giorgos Papadopoulos

Το Spoils of War είναι ένα από τα επεισόδια που καθιέρωσαν το Game of Thrones ως μία από τις καλύτερες σειρές όλων των εποχών και την έκαναν αυτό που είναι σήμερα. Όλοι ξέραμε ότι κάποια στιγμή η Daenerys θα ανακάμψει και στο συγκεκριμένο επεισόδιο κατάφερε να πορώσει ακόμα και αυτούς που δεν την υποστηρίζουν.

Το επεισόδιο είχε τίτλο ''Τα λάφυρα του πολέμου'' και ήδη από την πρώτη σκηνή βλέπουμε τον στρατό των Lannister να παίρνει τον χρυσό και τους πόρους από τους ηττημένους Tyrrel υπό την επίβλεψη του Jaime. Υπενθυμίζουμε πως ο χρυσός ήταν ιδιαίτερα σημαντικός για τους Lannister, αφού ήταν και ο μόνος τρόπος για να ξεπληρώσουν το χρέος τους στην Iron Bank. Αυτό είναι και κάτι που τονίζει ο απεσταλμένος της Τράπεζας στην Βασίλισσα Cersei, η οποία του υπόσχεται για ακόμα μία φορά ότι όχι μόνο θα δώσει τα χρήματα που χρωστάει ο οίκος της αλλά και θα προσφέρει ειρήνη και ευημερία στο Westeros μόλις τελειώσει ο πόλεμος. Επίσης του εκμυστηρεύεται ότι θα επιστρατεύσει τον Χρυσό Λόχο από το Έσσος για να την βοηθήσει να ανακτήσει κάποια πράγματα που έχασε, χωρίς να κάνει σαφές τι ακριβώς εννοεί. Ο απεσταλμένος της Τράπεζας την διαβεβαιώνει ότι θα μπορεί να βασιστεί στην βοήθεια τους, αφού πρώτα όμως λάβουν τον χρυσό.

 

Στο Winterfell βλέπουμε τον Littlefinger να προσπαθεί να επηρεάσει και τον Bran, ο οποίος ωστόσο καταφέρνει να κρατήσει πιο δυνατή στάση από την αδερφή του, Sansa που αναφέρει την κάθε της κίνηση στον Μικροδάχτυλο. Ο μικρός Stark με την ικανότητα που έχει αποκτήσει ως ο Three-Eyed-Raven λογικά θα γνωρίζει ότι ο Μικροδάχτυλος ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τον θάνατο του πατέρα του, αλλά προτίμησε να μην αναφέρει κάτι τώρα και μένει να δούμε αν θα αξιοποιήσει ποτέ αυτήν την πληροφορία.

Ακολούθησε μία σκηνή που μας επιβεβαίωσε ότι ο Bran δεν είναι αυτός που ήταν παλιά και έχει αλλάξει. Μπαίνει στο δωμάτιό του η Meera για να τον αποχαιρετήσει επειδή εκπλήρωσε τον στόχο της και πρέπει να φύγει και ο Bran την χαιρετάει με τον πιο ψυχρό τρόπο παρόλο που γνωρίζει τα όσα πέρασε αυτή και ο αδερφός της για να τον βοηθήσουν. Ασφαλώς η ιστορία στο Winterfell δεν σταμάτησε εκεί αφού τα αδέρφια Stark δείχνουν να μαζεύονται σιγά-σιγά. Η Arya φτάνει κι αυτή με την σειρά της στο κάστρο που μεγάλωσε και συναντάει τα δύο αδέρφια της που βρίσκονται στην παρούσα φάση σε αυτό. Ο κάθε ένας έχει περάσει την δική του περιπέτεια και έχει τις δικές του ιστορίες να πει, αλλά προς το παρόν όλοι κρατάνε τα μυστικά τους για τον εαυτό τους, γνωρίζοντας βέβαια ότι κανένας δεν μπορεί να κρατήσει μυστικό, πλέον, από τον Bran.

Η τελευταία σκηνή στον Βορρά θέλει την Arya να μονομαχεί με την Brienne σε αγώνα εξάσκησης. Βλέπουμε πόσο πού έχει εκπαιδευτεί η μικρή η οποία έχει ίσως κι ένα άχτι την Brienne αφού ενώ της είχε πει στο παρελθόν ότι δεν θέλει να πάει μαζί της και να μείνει με τον Σκύλο, αυτή την αγνόησε και προσπάθησε να τον σκοτώσει για να την πάρει μαζί της.

Και φτάνουμε στο Dragonstone όπου και είχαμε πολλές και σημαντικές σκηνές σε αυτό το επεισόδιο αφού φαίνεται να αναπτύσσεται μία ξεχωριστή σχέση μεταξύ Jon και Dany. Ο Snow βρίσκει το Δρακόγυαλο και καλεί την Μητέρα των Δράκων για να της το δείξει. Εκτός από το Δρακόγυαλο, όμως, βρήκε και κάτι ακόμα. Βρήκε τοιχογραφίες που είχαν δημιουργήσει τα Παιδιά του Δάσους με τους Πρώτους Ανθρώπους όταν πολεμούσαν τους White Walkers. Οι τοιχογραφίες αυτές στάθηκαν η απόδειξη στην Dany ότι ο Jon δεν έλεγε ψέματα και πως όντως την έχει ανάγκη για να προστατέψει το Westeros. Η Dany τελικά δέχεται να τον βοηθήσει και να πολεμήσουν μαζί, αφού όμως αυτός δηλώσει την υποταγή του. O Jon φαίνεται ακόμα διστακτικός στο συγκεκριμένο θέμα με την επίδοξη βασίλισσα να προσπαθεί να τον πείσει.

 

Βγαίνοντας από την σπηλιά πέφτουν στον Tyrion και τον Varys οι οποίοι της μεταφέρουν τα γεγονότα που εμείς παρακολουθήσαμε στον προηγούμενο επεισόδιο. Η Dany εκνευρίζεται με την τροπή των γεγονότων και πιστεύει πως πρέπει να αλλάξει τακτική. Αφού απαξιώνει τελείως τον Tyrion, στον οποίον καταλογίζει και τις ευθύνες, στρέφεται προς το μέρος του Jon για να λάβει την δική του συμβουλή. O Jon μπορεί να μην είναι τόσο έξυπνος όσο είναι ο νάνος αλλά σίγουρα ξέρει καλύτερα να φτιάχνει στρατηγικές. Γι'αυτόν ακριβώς τον λόγο και την συμβουλεύει να ακολουθήσει την ίδια τακτική αν θέλει να μείνει στην ιστορία ως διαφορετική μονάρχης από τους υπόλοιπους.

Εκτός από τις προσπάθειες που καταβάλλονται για να ανέβει η Khaleesi στον Iron Throne, βλέπουμε να αναπτύσσεται και μια πολύ ιδιαίτερη σχέση μεταξύ αυτής και του Jon. Αυτό φάνηκε τόσο μέσα στην σπηλιά όσο και στην συνέχεια αφού η Dany απευθύνθηκε σε αυτόν για να την βοηθήσει. Το ίδιο φαίνεται και στην συνέχεια με τον Jon να συνομιλεί με τον Davos και τον τελευταίο να παραδέχεται πως παρατήρησε τον Jon να κοιτάζει με ιδιαίτερο τρόπο την Dany. Οι δυο τους πέφτουν πάνω στην Misandei η οποία προσπαθεί να τους εξηγήσει γιατί η Dany είναι η καλύτερη που μπορεί να ανέβει στον θρόνο εξηγώντας τους μάλιστα πως δεν την ακολούθησαν για το όνομά της, αλλά για το όραμα που τους έδωσε. 

Στην επόμενη, σύντομη, σκηνή βλέπουμε τον Theon να αποβιβάζεται στο Dragonstone και να συναντιέται μετά από πολύ καιρό με τον Jon. Ο Jon είναι προφανώς εκνευρισμένος μαζί του, αφού ο Greyjoy κατέκτησε το Winterfell, αλλά όπως του λέει ο ίδιος ο μόνος λόγος που δεν τον σκοτώνει, είναι επειδή βοήθησε την Sansa. Στο τέλος της σκηνής ο Theon  σκοπεύει να ζητήσει την βοήθεια της βασίλισσας για να πάρει πίσω την αδερφή του, Yara, αλλά δέχεται την απάντηση του Jon ότι η βασίλισσα έχει φύγει.

Και κάπου εδώ είναι που η Daenerys Targaryen έδειξε επιτέλους την πραγματική της δύναμη. Αφού δέχτηκε την συμβουλή του Jon, δεν επιτέθηκε στο King's Landing αλλά στο μέρος που είχε στρατοπεδεύσει ο στρατός των Lannister μετά την επίθεση στο Highgarden. H Daenerys μαζί με τους Dothraki και με τον μεγαλύτερο της Δράκο, τον Drogon, μπορεί να μην κατάφερε να σταματήσει τον χρυσό από το να φτάσει στην Cersei αλλά σίγουρα δημιούργησε ισχυρό πλήγμα στον αντίπαλο στρατό. Κατά την διάρκεια της μάχης, ωστόσο, είδαμε να χρησιμοποιείται για πρώτη φορά η βαλλίστρα που δημιουργήθηκε για να σκοτώνει τους δράκους. Ο Bronn ύστερα από παρότρυνση του Jaime ανέλαβε το όπλο και τραυμάτισε στο φτερό τον Drogon, χωρίς όμως να τον σκοτώσει. Αφού ο δράκος βρέθηκε στο έδαφος να στέκεται στα πόδια του και η Dany ήταν όρθια προσπαθώντας να βγάλει το ακόντιο από πάνω του, ο Jaime βρήκε την ευκαιρία να της επιτεθεί με σκοπό να την σκοτώσει και να τα τελειώσει όλα θυσιάζοντας την ζωή του. Λίγο πριν φτάσει, φυσικά, στο μέρος της ο Drogon έβαλε το κεφάλι του μπροστά για την προστατέψει κι εκεί που όλα έδειχναν ότι ο Jaime θα πεθάνει άδοξα, εμφανίστηκε ο Bronn σαν από μηχανής Θεός και τον έριξε στο νερό πριν προλάβει να καεί ζωντανός.

 

Αυτό ήταν και το τέλος του επεισοδίου με τον Jaime να βυθίζεται μέσα στο νερό. Η Dany επανήλθε με δυνατό τρόπο κι έδειξε σε αυτούς που την ακολουθούν γιατί αξίζει να ζήσουν και να πεθάνουν για αυτήν. Ήταν ίσως το καλύτερο επεισόδιο της σεζόν μέχρι στιγμής και μας αφήνει μόνο με θετικές σκέψεις για τα όσα θα ακολουθήσουν.