Monday, 28 August 2017 11:57

Όλα όσα είδαμε στο season finale του Game of Thrones

Written by Giorgos Papadopoulos

Φτάσαμε και φέτος στο season finale της αγαπημένης μας σειράς, κάτι το οποίο δυσκολεύομαι να χωνέψω δεδομένου ότι ήταν μόλις εφτά τα επεισόδια της φετινής σεζόν και ομολογουμένως τελείωσε πολύ νωρίς. Δεν θα σταθώ σε αυτό που λένε όλοι ότι θα μπορούσαν να το πάνε λίγο πιο αργά και να τα κάνουν και πάλι δέκα τα επεισόδια αντί για εφτά, καθώς αυτό που με απασχολεί αυτήν τη στιγμή και εμένα και όλους τους φαν, είναι ότι κατά πάσα πιθανότητα η επόμενη σεζόν, που αναμένεται να είναι και η τελευταία, θα κυκλοφορήσει το 2019.

Είναι πολύ νωρίς, λοιπόν, να μιλάμε για την όγδοη σεζόν αφού, μάλιστα, έχουμε να ασχοληθούμε με το τελευταίο επεισόδιο της έβδομης, το οποίο είχε λίγο από όλα.

Ξεκινάμε, ασφαλώς, από την πολύ αναμενόμενη συνάντηση των περισσότερων ηρώων για να συζητήσουν μεταξύ τους τη μοίρα του Westeros. Βλέπουμε τους Άσπιλους και τους Dothraki να είναι παρατεταμένοι έξω από τα τείχη του King's Landing με τον στρατό των Lannister να προετοιμάζει τις άμυνές του σε περίπτωση που πάει στραβά η συνάντηση. Πάνω στα τείχη βλέπουμε και τον Jaime με τον Bronn να συζητάνε με τον τελευταίο να μην χάνει για ακόμα μία φορά την διάθεσή του για χιούμορ. Αυτό είναι και κάτι που πραγματικά θαυμάζω στον Bronn, ότι όσο δύσκολες κι αν είναι οι συνθήκες στις οποίες βρίσκεται, πάντα θα έχει ένα αστειάκι στην άκρη του χείλους του για να ελαφρύνει την ατμόσφαιρα.

 

Οι δυο τους στην συνέχεια ακολουθούν διαφορετική πορεία. Ο Bronn πάει να υποδεχτεί τους ''καλεσμένους'' και να τους οδηγήσει ο ίδιος στον χώρο της συνάντησης, στο Dragonpit. Με ενδιαφέρον παρακολουθήσαμε το reunion του Tyrion και με τον Podrick αλλά και με τον ίδιο τον Bronn στον οποίον θυμίζει για μία ακόμα φορά ότι εξακολουθεί να είναι διατεθειμένος να δώσει τα διπλάσια από οποιονδήποτε άλλον για να παραμείνει μαζί του. Πολύ ωραία ήταν πάντως και η συνάντηση της Brienne με τον Hound, ο οποίος αφού παραδέχεται με έμμεσο τρόπο την ανωτερότητά της στην μάχη, της ξεκαθαρίζει πως τώρα που είναι ασφαλής η Arya στο σπίτι της δεν πρόκειται ο ίδιος να προσπαθήσει να την βλάψει. Ο Jaime από την άλλη πήγε να βρει την Cersei για να μετακινηθούν και αυτοί προς το Dragonpit. Μαζί τους βρίσκεται και ο Qyburn μαζί με το Βουνό από το οποίο η Cersei ζητά να σκοτώσει όλους τους αντιπάλους σε περίπτωση που δεν πάει το όλο θέμα όπως το επιθυμεί η ίδια.

Αφού μαζεύονται όλοι, λοιπόν, στο χώρο της συγκέντρωσης την πρωτοβουλία παίρνει ο Σκύλος ο οποίος πηγαίνει στον μεγάλο του αδερφό και αφού τον κοροϊδεύει ελάχιστα του λέει εμμέσως πλην σαφώς ότι χαίρεται που ζει ακόμα καθώς επιθυμεί να τον σκοτώσει ο ίδιος. Την σκυτάλη μετά παίρνει η Cersei η οποία παρατηρεί πως είναι όλοι συγκεντρωμένοι εκτός από την Daenerys, με τον Tyrion να την καθησυχάζει ότι σε λίγο θα έρθει και εκείνη. Η Daenerys θέλοντας να κάνει επίδειξη της δύναμής της προσγειώνεται στο Dragonpit πάνω στον Drogon, αλλιώς τι σόι Mother of Dragons θα ήταν. Η Cersei δεν χάνει την ευκαιρία της και παρά το θέαμα που παρακολουθεί για πρώτη φορά, πετάει την σπόντα της στην αντίπαλο ότι άργησε. Η Dany, ωστόσο, ακολουθώντας τις συμβουλές του Tyrion, δείχνει υπερβολική ευγένεια και ζητάει συγνώμη από την βασίλισσα. Τον λόγο παίρνει ο Tyrion ο οποίος αναλαμβάνει να σπάσει τον πάγο αλλά διακόπτεται σχεδόν αμέσως από τον Euron ο οποίος τον χλευάζει για το ύψος του. Αυτό προκαλεί την οργή τόσο της Dany όσο και της Cersei η οποία τον προστάζει είτε να φύγει από τον χώρο είτε να σταματήσει να μιλάει, αναγκάζοντας έτσι τον rock star Greyjoy να κάτσει στην θέση του. Έτσι αρχίζει σιγά-σιγά η συζήτηση με την πλευρά της Daenerys να ζητάει ανακωχή για να πολεμήσουν τον πραγματικό εχθρό, όπως τον αποκαλεί ο Jon. Η πλευρά των Lannister ασφαλώς δεν του πιστεύει θεωρώντας πως είναι τέχνασμα. Τότε είναι που ο Σκύλος φέρνει τον αιχμαλωτισμένο νεκρό στο προσκήνιο για να πεισθούν όλοι όσοι είναι εκεί. Αφού γίνει μία επίδειξη για το πως σκοτώνονται και το πόσο επικίνδυνοι είναι, η Cersei λέει το μεγάλο ναι και αποφασίζει να ενώσουν τις δυνάμεις τους. Για να το κάνει αυτό, όμως, ζητάει από τον Jon να μην ταχθεί με κανενός το μέρος όσο μαίνεται ο πόλεμος στον Βορρά. Ο Jon αρνείται αυτήν την πρόταση και δηλώνει πως έχει ήδη ταχθεί στον οίκο Targaryen, κάτι που προκαλεί την έκρηξη της Cersei η οποία αποσύρει την πρότασή της, αρνείται να βοηθήσει και αποχωρεί. Πριν την αποχώρηση της βασίλισσας βέβαια, είχαμε και την αποχώρηση του Euron, ο οποίος κόντρα σε όλα του τα χαρακτηριστικά μέχρι στιγμής, φοβήθηκε τον νεκρό και επέστρεψε στα Iron Islands πιστεύοντας πως οι νεκροί δεν θα τον ακολουθήσουν ως εκεί.

 

Αφού ο Jon ακούει τον εξάψαλμο από όλους επειδή χειρίστηκε λάθος το όλο θέμα, ο Tyrion συμπεραίνει ότι ο μόνος τρόπος για μεταπείσει την αδερφή του είναι αν της μιλήσει ο ίδιος. Στην συνάντηση που έχουν βλέπουμε στην εισαγωγή τον γνωστό διάλογο για την επιθυμία του νάνου να σκοτώσει όλη του την οικογένεια. Ο Tyrion στην προσπάθειά του να τα αρνηθεί όλα αυτά ζητάει από την αδερφή του να διατάξει το Βουνό να τον σκοτώσει. Αυτό βέβαια αν γινόταν θα ωθούσε την Daenerys ν κάψει όλο το King's Landing κάτι το οποίο το ήξερε και γι' αυτόν τον λόγο δεν έδωσε και την εντολή. Η Cersei έκανε γνωστό, φυσικά, στον αδερφό της ότι δεν την νοιάζει όλος ο κόσμος αλλά μόνο η οικογένειά της και το παιδί που κυοφορεί. Στο Dragonpit συζητάνε ο Jon με την Dany για το τι είχε συμβεί σε αυτό το μέρος μέχρι να τους διακόψει η οικογένεια Lannister, με την Cersei να δείχνει πως άλλαξε γνώμη και είναι έτοιμη να κάνει ανακωχή και να πολεμήσει μαζί με τα υπόλοιπα στρατεύματα.

Στο Winterfell η Sansa λαμβάνει ένα γράμμα από τον Jon που λέει ότι τάχτηκε υπέρ των Targaryen. Αυτό δίνει την ευκαιρία στον Littlefinger να βάλει πάλι δηλητήριο στα αυτιά της Sansa λέγοντας πως αυτό ήταν λάθος κίνηση από τον Jon και πως λογικά θα δελεάστηκε από την Daenerys γιατί είναι και οι δύο ανύπαντροι. Εκτός από αυτό ρίχνει κι άλλο λάδι στην φωτιά όσο αφορά την Arya, ωθώντας την Sansa να πιστέψει πως η μικρή της αδερφή θέλει στην πραγματικότητα να την σκοτώσει και να γίνει εκείνη Lady of Winterfell. H Sansa, λοιπόν, κάνει συγκέντρωση στην Μεγάλη Αίθουσα και ζητάει να της φέρουν την αδερφή της. Πάνω λοιπόν που ο Μικροδάχτυλος είναι σίγουρος για μία ακόμα επιτυχία του ακούει ξαφνικά την Sansa να κατηγορεί τον ίδιο παρά την Arya. Η Sansa αρχίζει να λέει όλα του τα εγκλήματα με τον ίδιο να τα αρνείται και να λέει πως κανείς δεν ήταν παρών όταν αυτά έγιναν. Τότε παίρνει, επιτέλους, τον λόγο ο Bran ο οποίος παρουσιάζει με την παραμικρή λεπτομέρεια τον τρόπο με τον οποίο ο Μικροδάχτυλος πρόδωσε τον πατέρα τους. Σε μία σκηνή που ομολογουμένως ευχαρίστησε το κοινό, ο Littlefinger άρχισε να εκλιπαρεί την Sansa να του χαρίσει την ζωή. Η ίδια, ωστόσο, έμεινε ανένδοτη και με δική της εντολή η Arya του έκοψε τον λαιμό με το μαχαίρι που ο ίδιος έδωσε στον Bran.

Στο Dragonstone o Jon αναλύει με τους υπόλοιπους ποιους δρόμους πρέπει να πάρουν και που να συναντηθούν με τον στρατό των Lannister. O Jorah επισημαίνει πως πολλοί βόρειοι πέθαναν πολεμώντας τον Mad King και ίσως εναντιωθούν στην Daenerys. Γ'αυτόν τον λόγο και ο Jon προτείνει να πάνε μαζί στον Βορρά, ώστε να μην δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα. Παράλληλα στο King's Landing o Jaime συνεννοείται με τους συμμάχους των Lannister για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Ποιον δρόμο θα πάρουν και πότε θα ξεκινήσουν για τον Βορρά. Τότε τους διακόπτει η Cersei η οποία υποτιμάει την νοημοσύνη του αδερφού της επειδή δεν κατάλαβε το σχέδιό της. Του εξηγεί, λοιπόν, ότι δεν έχει σκοπό να βοηθήσει την αντίπαλό της κόντρα στον στρατό των νεκρών. Αντίθετα, μάλιστα, θα περιμένει να φύγει για τον Βορρά η Daenerys με όλον της τον στρατό και τότε να πάρει πίσω όλα της τα εδάφη. Ο Jaime ασφαλώς εκφράζει αντιρρήσεις και λέει πως οποιοσδήποτε στρατός κι αν επικρατήσει στον Βορρά, θα κατέβει και θα τους σκοτώσει. Κάτι τέτοιο δεν ήταν δυνατόν να μην το έχει σκεφτεί η αδερφή του η οποία του αποκάλυψε πως έχει προσλάβει τον Χρυσό Λόχο, μία ομάδα μισθοφόρων στο Essos με 20.000 στρατεύματα μεταξύ των οποίων πεζικό, ιππικό, ελέφαντες και δεν συμμαζεύεται. Αυτό προκαλεί την οργή του αδερφού της ο οποίος καταλαβαίνει ότι έκανε σχέδια με τον Euron χωρίς να τον ενημερώσουν, αφού στην πραγματικότητα ο θρυλικός καπετάνιος δεν έφυγε επειδή φοβήθηκε αλλά για να μεταφέρει τον στρατό της βασίλισσάς του. Καθώς ο Jaime πάει να φύγει εκνευρισμένος του κλείνει τον δρόμο το Βουνό. Εκεί ο Kingslayer ακολούθησε τα βήματα του αδερφού του και ζήτησε από την βασίλισσα να διατάξει τον φρουρό της να τον σκοτώσει. Ομολογώ πως σε αυτήν την σκηνή τρομοκρατήθηκα και ήμουν έτοιμος να πιστέψω ότι ο Jaime θα μας άφηνε χρόνους. Κάτι τέτοιο ευτυχώς δεν έγινε και ο τελευταίος πήρε τα πράγματά του και έφυγε από την πρωτεύουσα με την αδερφή του να κοιτάει σοκαρισμένη.

 

Πάλι πίσω στο Winterfell βλέπουμε τις αδερφές Stark να συζητάνε και να δείχνουν πως είναι ενωμένες όπως ακριβώς θα το ήθελε ο πατέρας τους. Αυτό φυσικά που μου προκαλεί εμένα εντύπωση είναι πως μόνο ο Ned λείπει στα παιδιά του. Για την μητέρα τους και τα αδέρφια τους δεν κάνουν ούτε καν αναφορές. Αναγνωρίζουμε όμως ότι ο Ned είναι ο χαρακτήρας που αγαπήσαμε όλοι από το πρώτο επεισόδιο της σειράς. Στο δωμάτιο του Bran μπαίνει ο Sam ο οποίος πριν από λίγο είχε φτάσει στον Winterfell. Εκεί ο Bran θυμάται πως ο Sam ήταν αυτός που το είχε βοηθήσει να περάσει το Τείχος και του αποκαλύπτει πως πλέον είναι ο Three-Eyed-Raven και πως μπορεί να βλέπει όλα όσα έγιναν και γίνονται αυτήν την στιγμή. Έτσι φτάσαμε και στο θέμα Jon. O Bran γνωρίζοντας ότι μπορεί να εμπιστευτεί τον Sam του εκμυστηρεύεται πως ο Jon δεν είναι αληθινός γιος του Ned αλλά ο νόθος γιος του Rhaegar Targaryen και της θείας του Lyanna Stark και άρα το κανονικό του όνομα είναι Jon Sand καθώς αυτό είναι το επίθετο που χρησιμοποιούν για τα μπάσταρδα των Targaryen. Τότε μεσολαβεί ο αποσβολωμένος Sam για να του πει ότι διάβασε ότι ο Rhaegar με την Lyanna είχαν παντρευτεί κρυφά. Τότε ο Three-Eyed-Raven κάνει χρήση της δύναμής του και μεταφέρεται στον συγκεκριμένο γάμο. Αποδεικνύεται έτσι με κάθε βεβαιότητα ότι ο Jon είναι ο νόμιμος διάδοχος των Επτά Βασιλείων, κάτι που λέει και ο ίδιος ο Bran με voice over όσο εμείς βλέπουμε τον Jon να πηγαίνει στην κάμαρα της Dany όσο είναι στην θάλασσα και επιτέλους μετά από αρκετά επεισόδια να καταφέρνει να την ρίξει. Πόσο creepy ήταν πάντως που βλέπαμε τους δυο τους να το κάνουν ενώ ακούγαμε από πάνω τον Bran να λέει πως είναι όντως συγγενείς.  Έξω από την κάμαρα της Dany κάθεται ο Tyrion ο οποίος είδε τον Jon να μπαίνει μέσα. Ο σκηνοθέτης μας έδωσε δύο πλάνα με τον Tyrion να κάθεται έξω από την πόρτα και οι θεωρίες σε λίγες ώρες αναμένεται να κάνουν πάταγο.

 

Μετά από όλα αυτά βλέπουμε τον Bran να μπαίνει πάλι μέσα στα κοράκια και να ταξιδεύει μέχρι το EastWatch. Εκεί βρίσκεται στην κορυφή του Τείχους ο Tormund μαζί με τον Beric. Από την κορυφή του Τείχους, λοιπόν, βλέπουμε πως επιτέλους οι White Walkers έφτασαν μία ανάσα από το Westeros και τον Tormund και τους υπόλοιπους να τους έχει λούσει κρύος ιδρώτας. Και εκεί που αναρωτιούνται για το πως θα καταφέρουν οι νεκροί να περάσουν το Τείχος, κάνει την εμφάνιση του ο Night King πάνω στον δράκο τον οποίον είχε σκοτώσει στο προηγούμενο επεισόδιο. Ο Viserion, λοιπόν, με την μπλε φλόγα που πετάει, λύνοντας έτσι την απορία πολλών για το τι θα βγαίνει πλέον από το στόμα του δράκου, καταφέρνει να γκρεμίσει ένα μεγάλο μέρος του Τείχους από το οποίο και πέρασε ο στρατός των νεκρών. Δεν μας έδειξαν ξεκάθαρα τι απέγιναν ο Tormund και ο Beric αλλά λογικά θα τους δούμε στο πρώτο επεισόδιο της επόμενης σεζόν να φτάνουν στο Winterfell.

 

Με αυτόν τον τρόπο μας αποχαιρέτησε η έβδομη σεζόν του Game of Thrones και κατάφερε για ακόμα μία φορά να μας κορυφώσει την αγωνία για το τι θα γίνει στην επόμενη και τελευταία σεζόν της επικής σειράς.  

load more hold SHIFT key to load all load all

Login Form