Friday, 15 September 2017 12:57

"Εξεταστική Σεπτεμβρίου": Subject not found

Written by Stavroula Tsoulogiannis

“Remember, remember υπάρχει και September”, μια φράση που ενώνει όλους τους Έλληνες φοιτητές. Ο μήνας Σεπτέμβρης έχει καθιερωθεί ως ο μήνας που συμμαζεύουμε τα χρωστούμενα μαθήματα, που αφιερώνουμε όλο μας τον χρόνο στο διάβασμα, και που ο φρέντο εσπρέσο ρέει αβέρτα στο αίμα μας. Το τέλος του μήνα συνδυάζεται με τους πανηγυρισμούς μας για τα περασμένα μαθήματα και στην οργανωμένη προετοιμασία μας για το νέο ακαδημαϊκό εξάμηνο. Είμαι σίγουρη πως διαβάζεις αυτό το άρθρο και προσπαθείς να πείσεις τον εαυτό σου ότι όντως αυτό γίνεται, αλλά ξέρουμε πολύ καλά και οι δύο πως κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Σε περίπτωση που επιμένεις, αν όντως συνέβαινε δεν θα ήσουν σε αυτή εδώ τη σελίδα να διαβάζεις εμένα, ενώ έχεις άλλα τρία τουλάχιστον tabs ανοιχτά. Εντάξει τώρα;

Συνεχίζουμε…

Επιστρέφεις στο σπίτι σου, το οποίο ήταν κλειστό για δύο μήνες περίπου και χρειάζεται άμεσα καθάρισμα. Από την άλλη μόλις πέρασες δύο μήνες με όλη σου την οικογένεια και απλά θέλεις να χαλαρώσεις, για να μην ξεχάσουμε ότι πλησιάζει και το μάθημα του οποίου το διάβασμα πάντα ανέβαλες, γιατί ήθελες να ζήσεις το καλοκαίρι του 2k17. Αρχίζεις να πνίγεσαι με τις ξαφνικές ευθύνες που προκύπτουν και σκέφτεσαι πως ίσως δεν έκανες και τόσο καλά που επέστρεψες.  Μάλιστα, εκείνη τη στιγμή αρχίζουν να σου λείπουν οι δικοί σου, μέχρι να σου πουν ότι σκέφτονται να έρθουν να σε δουν γιατί τους λείπεις, εκεί συνέρχεσαι και τους λες μονομιάς όχι.

  

Πάντα η  πόλη στην οποία σπουδάζεις τον Σεπτέμβρη για έναν περίεργο λόγο, σου φαίνεται πιο όμορφη από ποτέ. Ο καιρός ιδανικός για βόλτες, οι πρωτοετείς ακόμα δεν έχουν έρθει, οι περισσότεροι απ’ όσους δίνουν, δίνουν και ξαναφεύγουν. Η πόλη είναι σε ιδανικό βαθμό «άδεια», αρκετό για να είσαι άνετος και να μην ψάχνεις πολύ ώρα για τραπέζι όταν βγεις. Σε συνδυασμό με το ότι έχεις να δεις την παρέα σου τόσο καιρό, δεν θέλει και πολύ κανείς να παρατήσει το διάβασμα και τις ευθύνες και να βγει έξω. Το πώς περνάει ο μήνας το ξέρεις ήδη. Σε παρηγορεί το γεγονός ότι το επόμενο μάθημα το δίνεις σε μια εβδομάδα από σήμερα, και τσουγκρίζεις κάθε βράδυ τα κρασοπότηρα κάνοντας προπόσεις στις ακαδημαϊκές σου επιτυχίες που θα έρθουν. Σε περίπτωση που γράφεις σε αρκετά κοντινές ημερομηνίες, η χαλαρή βόλτα για να ηρεμήσεις από το πολύ διάβασμα, καταλήγει σε ένα σημείο της πόλης με θέα να συζητάτε με την παρέα ώρες και ώρες.  Τις μέρες δε που λες μισόλογα στους φίλους σου ότι δεν πρόκειται να βγεις λόγω διαβάσματος, εν τέλει καταλήγεις από την χαλαρή μπυρίτσα που είχατε υπολογίσει, να πηγαίνεις στο opening του στεκιού σας, μέχρι τα ξημερώματα.

Ξημερώματα όμως δίνεις δικαιώματα που λέει και ο Κώστας, με αποτέλεσμα το διάβασμα, το καθάρισμα και οι μέρες περνάνε, και ξέρεις ότι έδωσες το δικαίωμα στους δικούς σου να σε κράξουνε όταν βγουν τα αποτελέσματα της εξεταστικής. Τις περισσότερες φορές θα βγεις από το αμφιθέατρο και θα μετανιώσεις που δεν διάβασες όσο θα έπρεπε. Από την άλλη θα βλέπεις ότι οι φωτογραφίες στο Instagram έπιασαν περισσότερα like από κάθε φορά και εσύ καταλήγεις να βιώνεις μια εσωτερική πάλη καλοπέρασης και ευθύνης. «Άξιζε να βγω χθες ; Ε εντάξει, αν δεν έβγαινα δεν θα στολιζόμουν για να με βγάλει ο/η Πάνος/Κικίτσα μια αυθόρμητη φωτογραφία, που εννοείται πως δεν του ζήτησα, ώστε να μου πατήσει like ο/η Χρήστος/Μαριγούλα και να σιγουρευτώ ότι τον/την καίω ακόμα.»

Γράφοντας αυτό το άρθρο συνειδητοποιώ ότι ίσως ο πιο ακατάλληλος μήνας για διάβασμα δεν είναι ο Ιούνιος που όλοι λέγαμε, αλλά ο Σεπτέμβρης. Για τον πολύ απλό λόγο ότι αποτελεί μια πιο βελτιωμένη version του Ιουλίου- Αυγούστου λόγω συνθηκών και καιρού. Τον Ιούνιο προγραμματίζεις τις καλοκαιρινές σου διακοπές και παίρνεις δυνάμεις. Τον Σεπτέμβρη όμως αναπολείς τις ευχάριστες στιγμές που έζησες και μελαγχολείς. Οι μέρες του καθημερινού «πήγαινε- έλα» στην σχολή πλησιάζουν και προσπαθείς να παρατείνεις την αίσθηση της ξεγνοιασιάς του καλοκαιριού.

Τελικά… δύσκολος μήνας ο Σεπτέμβρης.

Σας χαιρετώ, πάω να διαβάσω! xoxo

  • Default
  • Title
  • Date
  • Random
load more hold SHIFT key to load all load all

Login Form