Saturday, 21 October 2017 13:27

Γιατί η μουσική μας επηρεάζει τόσο πολύ ;

Written by Stavroula Tsoulogiannis

First things first, δεν είμαι ψυχολόγος, δεν είμαι ειδικός, έκανα μια mini έρευνα και σας παρουσιάζω τι βρήκα.

Οι ψυχολόγοι λοιπόν, υποστηρίζουν πως η μουσική αποτελεί ένα μέσο ψυχικής εκτόνωσης, μιας και μέσα από αυτήν εκφράζονται τα συναισθήματα μας. Αποτελεί έναν εύκολο τρόπο για να ξεφύγει κανείς από την πραγματικότητα του εκείνη τη στιγμή, απλά φοράει τα ακουστικά του ή βάζει τέρμα τα ηχεία του και αντίο. Όταν επιστρέψει από το μικρό του ταξίδι, διάλλειμα, όπως θέλετε πείτε το, η διάθεση του θα έχει αλλάξει είτε προς το καλύτερο είτε προς το χειρότερο, ή θα έχει γεμίσει με ενέργεια να βγει και να τα σπάσει όλα, ή θα περνά υπαρξιακή κρίση κουλουριασμένος σε εμβρυακή στάση κλαίγοντας. Στο σημείο αυτό να τονίσω πως παίζει ρόλο το είδος της μουσικής που ακούμε, αν είναι ανεβαστικό, χαλαρό ή μελαγχολικό, και φυσικά κατά πόσο ταιριάζει ή όχι με την ψυχική μας κατάσταση εκείνη τη στιγμή.  Αν το καλοσκεφτούμε, η μουσική μας ακολουθεί σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας, είναι πάντα εκεί στα εύκολα και στα δύσκολα. Πόσες φορές έχεις σκεφτεί πως αυτό που λείπει στο δωμάτιο που βρίσκεσαι, είναι η μουσική και με το που βάλεις, αλλάζει η ατμόσφαιρα τελείως ;

Κατά πόσο η μουσική μας επηρεάζει αποτελεί ένα ερώτημα το οποίο απασχολεί τους ανθρώπους από τα αρχαία χρόνια. Από τον Πυθαγόρα, τον πρώτο αναγνωρισμένο θεωρητικό της μουσικής, τον Πλάτωνα, τον Ιπποκράτη και τον Αριστοτέλη, την Αρχαία Ρώμη, τον Μεσαίωνα, την Αναγέννηση φτάνοντας μέχρι τις μέρες μας. Βέβαια η έννοια της μουσικής δεν ξεκινά από την αρχαιότητα αλλά από την δημιουργία του κόσμου, καθώς αυτό που ονομάζουμε «ρυθμός» αποτελεί ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά της και δημιουργήθηκε με την πρώτη εμφάνιση ζωής. Εξάλλου αν το καλοσκεφτούμε και το ίδιο το σύμπαν λειτουργεί με βάση ρυθμούς. Μην ξεχνάμε πως και το ίδιο ανθρώπινο σώμα λειτουργεί με τους δικούς του ρυθμούς. Ο ρυθμός εισάγεται στην ζωή μας από όταν είμαστε έμβρυα μιας και είναι η πρώτη εμπειρία των αισθήσεων μας. Από τους εσωτερικούς ήχους του σώματος της μητέρας, όπως ο χτύπος της καρδιάς και η αναπνοή, το έμβρυο ζει μέχρι την στιγμή του τοκετού σε ένα αρμονικό περιβάλλον. Μετά την γέννηση και αναλόγως ηχητικές προτιμήσεις της οικογένειας και της φυλής στην οποία εντάσσονται, καθώς και από τις καθαρά προσωπικές ηχητικές εμπειρίες και προτιμήσεις της πορείας του στη ζωή, καθορίζεται η ηχητική ταυτότητα του ανθρώπου. Απίστευτο ε ;

Ο εγκέφαλος είναι ευάλωτος σε οποιαδήποτε συναισθηματική φόρτιση είτε αυτό είναι φόβος ή έρωτας και μεταφέρει τα κατάλληλα μηνύματα στην καρδιά. Ο γρήγορος ρυθμός της μουσικής, αυξάνει τους καρδιακούς παλμούς και την αρτηριακή πίεση, ενώ ένας πιο αργός ρυθμός οδηγεί στο πρώτο στάδιο της χαλάρωσης, που οι ειδικοί ονομάζουν μυϊκή υποτονία. Το αποτέλεσμα είναι να νιώθουμε ευφορία, που με την σειρά της μας κάνει να είμαστε περισσότερο δεκτικοί σε εξωτερικούς ερεθισμούς. Ειδικά η ζωντανή μουσική ενεργοποιεί τον ανθρώπινο οργανισμό κατά ένα περίεργο τρόπο. Η πλειοψηφία των ερευνών πάντως, καταλήγει στο γεγονός ότι οι οργανικές αντιδράσεις καθενός από εμάς στο μουσικό ερέθισμα, έχουν άμεση σχέση με τη συγκινησιακή επίδραση που μας ασκεί η μουσική. Ο Sloboda τo 2000, μέσα από την προσωπική του έρευνα κατέληξε πως δεν είναι τυχαίο το αίσθημα του κόμπου στον λαιμό που νιώθουμε ή τα δάκρυα που προκαλούνται. Στις περιπτώσεις που  νιώθουμε ρίγος ευθύνονται οι ξαφνικές αλλαγές στην αρμονία.

Πέρα από το συναισθηματικό κομμάτι όμως η μουσική έχει την ιδιότητα να δρα διεγερτικά αφυπνίζοντας τις τάσεις δημιουργίας που έχει ο κάθε άνθρωπος, βοηθώντας τον να αναδιοργανωθεί. Με την βοήθεια της μουσικής η θετική ενέργεια μεγαλώνει, οι σκέψεις και τα συναισθήματα μπαίνουν σε μια σειρά, και καλλιεργείται η φαντασία. Σύμφωνα με την έρευνα των Chamorro-Premuzic & Furnham, 2007, τα αποτελέσματα έδειξαν πως  τα νευρικά άτομα τα οποία βιώνουν έντονα αρνητικά συναισθήματα, μέσω της μουσικής προσπαθούν να ρυθμίσουν την συναισθηματική τους φόρτιση, πολλές φορές αποτελεσματικά.

Βέβαια δεν αντιδράμε το ίδιο σε όλα τα τραγούδια που ακούμε, κάποιοι ήχοι μας αγγίζουν περισσότερο, κάποιοι μας δημιουργούν συναισθήματα χαράς, άλλοι λύπης, θυμού και πάει λέγοντας. Ποιος ευθύνεται γι’ αυτό ; Την ευθύνη φέρουν ποικίλοι παράγοντες όπως τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του καθενός από εμάς όπως η ιδιοσυγκρασία, η μόρφωση, το κοινωνικό-πολιτιστικό και κληρονομικό περιβάλλον και πάει λέγοντας. Οι έρευνες δείχνουν πως η μουσική επηρεάζει πιο εύκολα ανθρώπους η οποίοι δεν έχουν ιδιαίτερη μουσική μόρφωση, επειδή δεν δίνουν σημασία στις λεπτομέρειες του κομματιού. Αντίθετα, άνθρωποι με μεγάλη μουσική καλλιέργεια, ακόμα και επαγγελματίες μουσικοί, έχουν την τάση να ασκούν κριτική σε οποιοδήποτε νέο μουσικό ερέθισμα.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες λοιπόν έχουν μερίδιο σε όσα σου προκαλεί η μουσική όταν την ακούς. Τώρα που σου λύθηκε και αυτή η απορία, κάτσε πίσω και απόλαυσε τις μουσικές επιλογές, γνωστών και ανερχόμενων καλλιτεχνών του The Old School Project.

Please Enjoy !

 

  • Default
  • Title
  • Date
  • Random
load more hold SHIFT key to load all load all

Login Form